Ako spoznať kvalitnú čokoládu

Ako spoznať kvalitnú čokoládu

Čokoláda je bezpochyby jednou z najobľúbenejších pochutín a tak nie je divu, že sa dá kúpiť na každom rohu a v supermarketoch sú s ňou plné regály. Ale rovnako ako u iných potravín (vína, syrov, kávy, atď.). V kvalite rôznych značiek sú obrovské rozdiely. Ako v obchode alebo na internete poznať, aká čokoláda stojí za to a ktorej sa radšej vyhnúť oblúkom? Pokúsim sa Vám poradiť v tomto článku v niekoľkých jasných bodoch. Ako teda spoznať kvalitnú čokoládu ešte pred ochutnaním?

 

1) Miesto predaja

Špičkové čokolády zatiaľ v supermarketoch nenájdete. Menšie čokoládovne, ktoré starostlivo vyberajú suroviny a kontrolujú výrobný proces, nemajú ambície a ani možnosti vyrábať obrovské množstvo čokolád pre reťazce po celom svete. Pre kvalitnú čokoládu sa vydajte do špecializovaných obchodov alebo na internet.

 

2) Cena

Za 1 euro nie je technicky možné vyrobiť kvalitnú čokoládu. Cena súvisí predovšetkým s použitými surovinami (k tomu sa dostaneme nižšie). Tabuľky kvalitných značiek sa pohybujú najčastejšie v cenách od 3 do 12 eur.

 

3) Obal - základné informácie

Skúsený milovník čokolády sa pozrie na obal a vie. Prvým poznávacím znamením sú informácie o pôvode kakaových bôbov. Kvalitné čokoládovne už v názve alebo inde na obale zmieňujú geografický pôvod kakaových bôbov (preslávené plantáže nájdete napr. Vo Venezuele, Ekvádore, Indonézii alebo na Madagaskare) a tiež odrodu (Criollo, Trinitario, Forastero). Podobne ako u vín existujú tzv. plantážové čokolády, ktoré obsahujú kakaové bôby z vybranej oblasti. Vďaka tomu majú aj čisté horké čokolády špecifické chuťové tóny podľa oblasti. Dajte si tiež pozor na výroky typu: "Pravá belgická / švajčiarska čokoláda" - veľa značiek tak len parazituje na popularite čokolády z týchto krajín a také čokolády nestoja za nič. Krajina, odkiaľ čokoládová značka pochádza, Vám o kvalite čokolády nepovie vôbec nič. V každej krajine nájdete super kvalitné ale aj nepožívateľné značky.

 

4) Obal - zloženie

Pokiaľ i po prehliadke prednej strany obalu máte pochybnosti, prečítaním zloženia ich nepochybne rozptýlite. Nejde len o čo najväčšie percento kakaa (naopak oceňovanej horkej čokolády majú väčšinou medzi 60 a 75%, u viacpercentných čokolád už často horkosť prevláda nad zaujímavými chuťovými tónmi čokolády), podstatné sú použité ingrediencie. Kvalitná horká čokoláda obsahuje kakaovú sušinu, kakaové maslo, trstinový cukor (namiesto bežného repkového) a vanilku. Jedinou tolerovanou umelou prísadou je sójový lecitín pre lepšiu konzistenciu čokolády. Mliečna čokoláda samozrejme obsahuje ešte sušené mlieko. Pokiaľ v zložení nájdete niektorú z nasledujúcich prísad, dajte radšej ruky preč!

 

Tuk - najväčší čokoládový hriech, ktorý sa neodpúšťa! Prirodzenou súčasťou čokolády je kakaové maslo, ktoré sa v priebehu výroby oddelí od kakaovej sušiny a potom sa do čokoládovej hmoty vráti. A pretože kakaové maslo je veľmi drahá ingrediencie, zlé čokoládovne ho nahrádzajú iným pridaným tukom (v zložení nájdete mliečny tuk, stužený tuk, kokosový tuk, palmový tuk). Tieto tuky majú jednak iné vlastnosti (čokoláda je potom mazľavejšie, rýchlejšie sa topí a chutí zvláštne) ale aj chemické zloženie (viac mastných kyselín má negatívny vplyv na srdce a cievy, hladinu cholesterolu atď.)

vanilín - umelá náhrada vanilky

sušená srvátka, lieskovo oriešková pasta a ďalšie "výplne"

arómy, dochucovadlá, éčka všetkého druhu

 

5) Chuť

Ak vyššie uvedeným radám neveríte, alebo už máte kúpenú / darovanú tabuľku, ktorá spĺňa parametre nekvalitnej čokolády, skúste si k nej zaobstarať kvalitnú alternatívu a obe čokolády ochutnať naraz. Mnoho ľudí ani netuší, ako napríklad môže chutiť kvalitná mliečna čokoláda (tie majú väčšinou 35 - 50% kakaa, niekedy až 65%), pretože pozná len chuť cukroviniek - presladených mliečnych čokolád zo supermarketov, kde je chuť kakaových bôbov utopená v mori cukru a tuku.

 

Ale varujeme vás, až objavíte čaro chuti kvalitných čokolád, už nie je cesty späť.

 

Čerpané z:

Doutre-Rousselová, Chloé. Čokoláda pro znalce. Opravdová chuť i vášeň. Praha: Slovart, 2006.
Pehle, Tobias a kol. Čokoláda. Dobřejovice: Rebo Productions, 2009