Čokoláda na predpis

Čokoláda na predpis

 

Skupina vedcov pod vedením doktora Normana Hollenberga z Harvardovej univerzity totiž zistila, že kakao je unikátna potravina, ktorá dokáže pozitívne vplývať na krvný tlak, a preto sa odporúča na prevenciu, ako aj liečbu hypertenzie.

Výskum sa sústredil na obyvateľov súostrovia San Blas v Paname, Indiánov z kmeňa Kuna, u ktorých sa nezistili problémy s krvným tlakom, všetci ho mali v normále a tešili sa pevnému zdraviu. Ich príbuzní, ktorí sa pred časom presťahovali do hlavného mesta, boli nútení zmeniť stravovacie návyky a prispôsobiť ich životu vo veľkomeste. Začali mať problémy s krvným tlakom, ktorý mal tendenciu sa zvyšovať. Hollenberg a jeho spolupracovníci sa rozhodli hľadať príčinu. V rodnej osade Indiáni bežne konzumovali kakaové bôby, plody bohaté na flavonoidy. Výskumy potvrdili, že práve táto látka obsiahnutá v kakau a teda aj v tmavej čokoláde napomáha udržiavať krvný tlak v normále.

Toto zistenie zaujalo talianskych vedcov natoľko, že sa rozhodli overiť si ho v praxi. Dvadsať pacientov trpiacich hypertenziou po dobu pätnástich dní konzumovalo pod lekárskym dohľadom primerané množstvo čokolády. Následne bol u všetkých zaznamenaný nielen znížený krvný tlak, ale aj pokles hladiny cholesterolu v.

Podobný výskum sa následne konal aj v USA. Americkí vedci zistili, že ľudia, ktorí si pochutnávajú na kakaových sladkostiach, žijú v priemere o rok dlhšie ako tí, ktorí tak nečinia. Chuť a vôňa celosvetovo obľúbenej tmavej lahôdky má priaznivé účinky aj na psychiku.

Ako aj pri konzumácii ostatných, energeticky bohatých potravín platí, že nadmerné požívanie čokolády vedie k nežiaducej nadváhe, či dokonca obezite. Zároveň treba spomenúť i fakt, že zdraviu prospešné účinky má len čokoláda, v ktorej zložení nechýba kakaové maslo. A práve táto ingrediencia chýba v menej kvalitnej čokoláde.

 

Zdroj: wiipedia

 

Horká čokoláda ako liek

Kvalitná horká čokoláda je zdravá, chutná a sladká, preto si ju môžete dopriať pokojne každý deň a ani nemusíte mať veľké výčitky svedomia. V minulosti bola dokonca čokoláda predpisovaná ako liek na zlepšenie trávenia a dobrú náladu.

Ale ktorá čokoláda je tá správna a kvalitná? Rozoznáte ju jednoducho. Musí mať plnú kakaovú vôňu, lesklý povrch a keď ju prelomíte, jej hrany musia byť ostré. A čo je hlavné, na jazyku sa musí rozplývať. Kvalitná čokoláda je o čosi drahšia a obsahovať musí len kakaovú hmotu, kakaové maslo a cukor.

Priaznivé účinky čokolády:

• konzumácia čokolády zlepšuje náladu
• ak si dáte kúsok horkej čokolády pred jedlom, chuť na sladké je potlačená
• kakao ma antibakteriálne účinky, takže je prevenciou proti zubným kazom
• ochraňuje bunky pred rakovinou
• konzumácia čokolády znižuje riziko mŕtvice o 22%
• vďaka horčíku, ktorý obsahuje sa zlepšuje kvalita spánku
• činnosť mozgu sa zlepšuje a aktivizuje
• napomáha zlepšovať kondíciu placenty
• zvýši sa koncentrácia a potlačuje poobedňajšiu únavu
• posilňuje zubnú sklovinu
• obsahuje antioxidanty
• chráni srdce a cievy
• hydratuje pleť
 

 

Skúste ju proti stresu aj pre bystrejší mozog

Na dobrú náladu

Nemecko-švajčiarsky tím vedcov zistil, že denná konzumácia malého množstva horkej čokolády môže pomôcť znížiť hodnoty stresových hormónov v organizme. Výsledky štúdie uverejnili v časopise Journal of Proteome Research. Dobrovoľníci, ktorí sa zúčastnili výskumu, dostávali dvakrát denne 20g horkej čokolády (teda približne 2 x jeden riadok). Počas obdobia dvoch týždňov sa u ľudí trpiacich stresom znížili hodnoty stresových hormónov. Vďaka vysokému obsahu niacínu je čokoláda vhodnou zbraňou aj v boji proti pocitom úzkosti. Navyše zvyšuje hladinu serotonínu v mozgu, takže sa po jej konzumácii cítime šťastnejšie. Dokonca už len samotná vôňa čokolády dopomôže k duševnému uvoľneniu a relaxácii, čo potvrdzuje aj rozmach rôznych čokoládových kúr.

Sladkosti nemusia ničiť zuby

Horká čokoláda bojuje aj proti zubnému kazu. Kakao totiž obsahuje antibakteriálne látky, ktoré pomáhajú brániť vzniku zubných kazov. Nezabudnite však, že nehovoríme o bežnej mliečnej čokoláde.

Tabuľkou čokolády proti osteoporóze

Za priaznivým účinkom čokolády stojí aj prírodná látka resveatrol, ktorá sa nachádza v hrozne, moruši, arašidoch ale aj v kakaovom prášku. Dánski výskumníci dokázali, že rastliny, ktoré túto látku obsahujú, zvyšujú hustotu kostí chrbtice u ľudí s tzv. metabolickým syndrómom (súbor rizikových faktorov, ktoré zvyšujú možnosť vzniku srdcovej choroby, mŕtvice, či cukrovky). Ľudia, ktorí dostávali dávky resveatrolu mali až 2,6 percentný nárast kostnej hmoty v bedrovej časti chrbtice oproti tým, ktorí užívali placebo.

Zlepší mozgové funkcie

Konzumácia čokolády alebo pitie čokoládových nápojov zlepšuje prekrvenie mozgu. V priebehu 2 až 3 hodín po zjedení čokolády sú podľa výskumu z Nottinghamskej univerzity kľúčové časti mozgu výrazne prekrvenejšie. To by podľa vedcov mohlo aj spomaliť jeho starnutie.

Vhodná na krvný tlak

Kakao obsahuje množstvo flavonoidov, ktoré pomáhajú vyrovnávať a optimalizovať krvný tlak. Nemeckí vedci spravili rozsiahly desaťročný výskum s viac ako 19-tisíc účastníkmi vo veku 35 až 65 rokov. Zistili tak, že tí, ktorí konzumovali priemerne 7,5 gramu čokolády denne, mali nižší krvný tlak a skoro o 40% nižšie riziko mozgovej príhody v porovnaní s tými, ktorí čokoládu konzumovali menej, prípadne ju nejedli vôbec.